ME AND JAKE siden 1991

ME AND JAKE festkjoler, cocktailkjoler og aftenkjoler i eget design. Birgitte driver ME AND JAKE. Hun er opvokset i Lyngby og er oprindelig uddannet dekoratør fra den legendariske Dupont Skole, som lå på Frederiksberg. Birgitte har siden hun var lille fortalt dem, som ville høre på hende, at når hun blev stor skulle hun have sin egen kjolebutik.

På åbningsdagen d. 16 november 1991 hang der “hele” 25 stykker tøj i det lille fine lokale på HC Ørstedsvej 50A, (skråt overfor ME AND JAKEs nuværende adresse) Alt tøj i butikken var syet på “Roger´s” systue i Lars Bjørns Stræde i det indre København.

ME AND JAKEs butikfacade var malet mørk gråblå med guldbogstaver. Indretningen var rokokoinspireret, holdt i lyse og hvide nuancer med masser af spejle. I det originale glasloft hang fine lysekroner.

MORGENRENGØRING

I 1991 kunne man ikke bare låne penge i banken, hvis man ville starte egen butik eller virksomhed. Offentlig iværksætterstøtte blev mærkeligt nok kun givet til folk, som havde været uden arbejde i mindst 6 måneder. Uden lån eller startkapital valgte Birgitte stedet at begynde dagene med to rengøringsjobs hos Lysberg, Hansen & Terp og hos Melka hver morgen inden hun lukkede ME AND JAKE op kl.11:00 hverdag. Jake arbejdede fuld tid hos Maersk Air i Københavns Lufthavn.

Vi indså rimelig hurtigt, at der var rigelig tid til at sy kjoler i butikkens åbnings tid. Vi investerede i en 4-tråds overlocker-symaskine, som den gang kostede en lille formue og lånte Birgittes mors Singer ligeud-symaskine. Så skulle vi bare lige lære at sy. Jake var modigst (han havde jo også symaskinekørekort fra folkeskolen) Vi klippede og syede swaggers, nederdele og bukser af fine farverige stoffer fra mellemøstlige stofhandlere på ydre Nørrebro. De populærer bodystockings fik vi stadig syet på systue.

PRODUKTIONEN FLYTTES TIL ME AND JAKES BUTIK

En måneds tid senere besluttede Birgitte sig for at tegne sine egne mønstre til korte og lange fest- og cocktailkjoler. Vi bestemte os samtidig for at sy alle kjoler i strækstoffer for at opnå den perfekte pasform. I de første år lå en yderligere udfordring i at skaffe nok stoffer i de bedste kvaliteter. I Danmark var vores første leverandør, stofhandlerkæden Per Reumert. Udvalget var desværre begrænset. Vi eksperimenterede med at indfarve strækstoffer og lynlåse i vores egen vaskemaskine. Det var omstændigt, men resultaterne blev virkelig gode og kunderne elskede kjolerne.

STOFDEALERS I ENGLAND

På en inspirationstur til London, sad vi på en cafe, tilfældigvis ved siden af en dansk pige, Soraya og hendes engelske kæreste. Vi fortalte om butikken og om vores søgen efter strækstoffer. De ringede til en ven, som anbefalede os at tage til “Hyper Hyper” på High Steet Kensington. Stedet var dengang indrettet med små stande på 2,5×2,5 meter, hvor alle upcoming designers og lignende kunne vise og måske sælge deres designs. Vennen mente, at vi måske kunne finde nogen der, som ville fortælle os, hvor vi kunne købe stoffer i de kvaliteter vi søgte.

Det lykkedes os at finde en venlig sjæl, som henviste os til en stofgrossist i udkanten af London. Vi skulle købe minimum 10 meter for at kunne handle en gros. Vores første køb var på bare 23 meter, fordelt på 5 farver og kvaliteter. Vi tog tekstilerne med hjem i flyveren. Den danske tolder i Kastrup Lufthavn grinede, da vi uden at blinke sagde, at vi skulle have fortoldet vores importerede “stoffer”.

Siden har vi købt adskillige kilometer stof i London. Det tog os år, at få dem til at sende os stofprøver, det er stadig svært, men det lykkes af og til. De har altid spændende stoffer.

Idag har vi også fundet stofhandlere, tekstilprintere og indfarvere i Italien, Spanien, Frankrig, Tyskland og ikke mindst trofaste danske og svenske stofagenter, som på deres rejser rundt i verden altid er på udkig efter superbløde ME AND JAKE- stofkvaliteter og spændende grafiske mønstre.

Birgitte bor på Frederiksberg